Voeding als medicijn

Voeding is krachtig!
Als het je ziek kan maken,
kan het je ook gezond maken!


Voedingsadvies
op maat van jouw DNA

Voor een optimale gezondheid is het van belang om voldoende levensstoffen op te nemen, maar ook om efficiënt gifstoffen te kunnen elimineren.

Welke voeding heeft jouw lichaam nodig? En wat doet voeding met jouw lichaam? Door ons voedingspatroon aan te passen, nemen we onze gezondheid terug zelf in de hand. Het is niet altijd evident, vandaar dat professionele begeleiding noodzakelijk is.

Ik begeleid je graag bij het terugwinnen van je energie en de controle over je eetpatroon, je gezondheid én je leven!

Waarom afvallen soms niet lukt

Over-of ondergewicht kan een ernstig probleem zijn, en is niet alleen zichtbaar aan de buitenkant. Binnenin het lichaam verandert er ook vanalles, het raakt letterlijk uit balans: het honger- en verzadigingsgevoel, maar ook het hormonaal (endocriene) systeem raken verstoord en er worden stoffen aangemaakt die ontstekingen kunnen veroorzaken.
Dat gaat vaak gepaard met allerlei klachten: snel moe of buiten adem zijn, last hebben van maag-of darmproblemen, maar ook huidproblemen, slecht slapen, prikkelbaar zijn,… zijn typische klachten. Vaak zijn deze klachten zo algemeen of zijn ze al zo lang aanwezig dat we denken dat het er gewoon bij hoort. Intussen stijgt het risico op degeneratieve ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, …

Verstoord eetpatroon

Eet je af en toe om jezelf te belonen of te troosten? Misschien gebruik je je voeding om emoties of behoeften te verdringen? En gebeurt dit ook vaak zonder dat je het doorhebt? Soms eet je op deze momenten meer dan je zou willen, of neem je niet de juiste beslissingen, die geven je achteraf vaak een schuldgevoel, of niet het gewenste resultaat.
Met persoonlijke adviezen en praktische tips kan ik je leren anders op deze situaties te reageren. Door gewoonten en patronen te doorbreken en bewuster te eten, zal je terug meer energie en uitstraling krijgen en je beter in je vel voelen.

Eens je ingesteld bent op een voedingspatroon dat écht bij jou past, zal je merken dat gezond eten wél lekker is en ook niet noodzakelijk moeilijk of duur hoeft te zijn. 

Je kind een goede start geven

In de kindertijd staat de groei en ontwikkeling van je kind centraal en wordt de basis gelegd voor zowel het eetgedrag als de gezondheid voor de rest van zijn of haar leven. Hoe beter deze basis is, hoe groter de kans dat je kind zich ontwikkelt tot een evenwichtige persoonlijkheid met een goede gezondheid en gezonde leefgewoontes.
Elke fase in de kindertijd, maar ook tijdens de zwangerschap en ook voor de conceptie heeft daarbij zijn specifieke aandachtspunten.
Jonge kinderen leren gezond te eten door veel verschillende soorten natuurlijk voedsel uit te proberen, en te voelen wat dat met hem of haar doet, en door te leren hoe natuurlijk en gezond voedsel wordt verbouwd en bereid en wat de effecten daarvan zijn op de gezondheid. Advies op maat voor aanstaande ouders en hun kind. 

Vitaal en gezond ouder worden

Verminderde energiebehoefte, verstoorde eetlust en veranderingen in het maagdarmkanaal zijn enkele oorzaken waardoor bij ouderen zowel de in- als opname van nutriënten afneemt. Ook heeft de ouder wordende mens vaak meer (chronische) aandoeningen en gebruikt soms meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd die de in- en opname van nutriënten negatief kunnen beïnvloeden en een reeds bestaand gebrek versterken.
Ten gevolge van een tekort aan vitaminen, mineralen en co-factoren loop je naarmate je ouder wordt meer risico op een aantal hormoontekorten en kunnen degeneratieve ziektes zich gemakkelijker ontwikkelen. Door middel van voldoende beweging, hersengymnastiek en suppletie van voedingsstoffen kunnen we deze problemen in vele gevallen in een vroeg stadium voorkomen.

“Let food be thy medicine
and thy medicine be food”


Hippocrates

Voeding en gezondheid, een hype


We worden om de oren geslagen met allerlei stellingen over wat wél en niet gezond is, maar klopt dat wel altijd? 

Het is als niet-deskundige niet evident om het bos door de bomen te zien en om wetenschappelijk correcte of gesponsorde artikels van lobby-organisaties te onderscheiden. Uiteraard weten we allemaal wel in grote lijnen wat we beter wél en niet eten, maar ieder mens is uniek en elk lichaam reageert anders op de inname van voeding. Ook hebben we allemaal verschillende (voedsel) voorkeuren en  gewoonten, een ander lichaam én een andere levensstijl.

Voor een optimale gezondheid is het van belang om voldoende levensstoffen op te nemen, maar ook om efficiënt gifstoffen te kunnen elimineren. Door ons voedingspatroon aan te passen, nemen we onze gezondheid zelf in de hand, maar dat is niet altijd evident, vandaar dat professionele begeleiding noodzakelijk is.