Wist je dat de échte oorzaak van een klacht ver in het verleden kan liggen?

Met de nodige aandacht en tijd luister ik naar jouw verhaal, vanuit een holistische aanpak. Daarbij kijk ik naar de interactie tussen het genetisch aspect en omgeving- en lifestyle factoren (epi-genetica) die invloed kunnen hebben op de lange-termijn gezondheid en het ontstaan van complexe chronische aandoeningen. In mijn eerder patiënt-gerichte dan symptoom-gerichte aanpak betrek ik steeds voeding, beweging, bioritme, slaap, ontspanning, eventuele psycho-sociale componenten & stress.

Synergie van lichaamssystemen

Voor de manier waarop ons lichaam functioneert, of tenminste hoort te functioneren zijn diverse werkingsmechanismen verantwoordelijk die in een onderlinge synergie horen samen te werken.
Wanneer een verstoring binnen één van deze componenten niet tijdig of adequaat hersteld wordt, dan zal dit op termijn leiden tot een verstoring binnen één, of meerdere andere componenten of werkingsmechanismen.

Wat is orthomoleculaire therapie ?

Orthomoleculaire therapie richt zich op herstel dmv voedingsadviezen en voedings-supplementen.
We gaan op zoek naar de oorzaak van een gezondheidsklacht of ziekte en brengen in kaart welke lichaamsprocessen niet goed verlopen. Op basis van de voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten) en co-factoren (vitaminen en mineralen) die daarbij betrokken zijn, kunnen we middels de juiste voedingsadviezen en eventuele tijdelijke ondersteuning met voedingssuplementen of fytotherapie (gebaseerd zijn op de werking van stoffen vanuit planten) het lichaam de gelegenheid geven om zichzelf te herstellen.

Wat is klinische Psycho-Neuro-Immunologie ?

Aan de oorsprong van chronische aandoeningen liggen vaak complexe interacties van psychologische, neurologische en immunologische aard. Wanneer we naar slechts één van deze factoren kijkt, is het vaak niet onmogelijk om voor het totale probleem een oplossing te vinden.
De klinische PNI is een toegepaste wetenschap die onderzoek verricht naar de interacties tussen het zenuwstelsel, het metabole systeem en het immuunsysteem én die de wederzijdse relatie tussen gedrag en gezondheid alsook de verschillende interacties binnen het menselijk lichaam (en met het externe milieu) in kaart brengt. Hierdoor kunnen volledige behandelplannen (holistisch) worden opgesteld die een breed scala aan behandelmogelijkheden (oa voeding in al haar vormen, beweging, psychosociale interventies, epigenetica, resoleomics, deep learning, intermittent living…) bieden voor heel wat chronische aandoeningen.

Hoe werkt het ?

Met een uitgebreide anamnese brengen we de toestand in kaart:

  • welke verschijnselen of symptomen treden op?
  • welke lichaamssystemen zijn verstoord?
  • welke stoffen zijn er nodig voor deze lichaamsprocessen?
  • welke stoffen zijn er teveel of te weinig aanwezig?
  • hoe is het met stressfactoren/belasting/belastbaarheid?
  • hoe is het voedingspatroon? …

Omdat mechanische, biochemische en immunologische, maar ook psycho-emotionele klachten in vele gevallen symptomen zijn van een dieperliggend probleem gaan we terug in de tijd, net zo ver als nodig, op zoek naar de ultieme oorzaak.
Door andere aandoeningen uit te sluiten en/of verbanden te vinden, komen we tot de échte oorzaak van het probleem. Vervolgens kunnen we de onbalans aanpakken bij de kern in plaats van enkel symptomen te behandelen. Door middel van deep learning, krijg je inzicht in je problematiek: hoe is het zover kunnen komen, en wat zijn de mogelijkheden. Ik leg je uit hoe je lichaam werkt, of tenminste hoort te werken. 

In het behandelplan op maat, zal ingezet worden (een combinatie) van voeding, beweging, bioritme-herstel en stressbeheersing. In sommige gevallen kan er ook tijdelijk suppletie of fytotherapie ingezet worden ter ondersteuning van een verstoord orgaan of orgaansysteem. Optimale voeding samen met een juiste lifestyle en een bewuste positieve levenshouding ondersteunen en bevorderen nadien alle lichaamsprocessen !

Voeding als medicijn

Voeding is krachtig!
Als het je ziek kan maken, kan het je ook gezond maken;

gezond-door-voeding!